La Ferme Croquette

Buitensport

Evrehailles ligt in een heuvelachtige streek, op 2 km van het Maasdal en eveneens 2 kilometer van een zijdal van de Maas, de Bocq. De omgeving is door de grote afwisseling in landschappen perfect geschikt voor allerlei vormen van buitensport.

Op de 7 Meuses, een bekend uitzichtpunt, is een startschans voor parapenten. Er wordt ook les gegeven. Op de Lesse wordt veel kano gevaren, in groepen maar ook individueel. Ook de Ourthe is relatief dichtbij. In het Maasdal bevinden zich drie bekende klimplekken: Paradou (Yvoir), Freyr en Dave. De omgeving leent zich prima voor wandelingen, door afwisselend velden en bossen, dalen en plateau. De GR 126 loopt door ons dorp. Bijna elke winter ligt er wel een tijdje goede sneeuw voor het langlaufen. Ook voor mountainbiken zijn er prachtige mogelijkheden, alle soorten hellingen, modderpaden, verharde paden etc. Bij wielrenners is Yvoir/Evrehailles bekend door de wereldkampioenschappen van 1975. Hennie Kuiper werd hier wereldkampioen, Trijntje Fopma idem bij de dames-amateurs. De finish lag bij ons in de straat! In de omgeving zijn mogelijkheden voor paardrijles. Ook kan je een paard huren voor buitenritten. Onder golfers zijn Rougemont en Houyet zeer geliefd, vanwege de schitterende golfbanen en prachtige omgeving.

Wij zijn zelf actieve buitensporters en zijn dus goed bekend met de mogelijkheden. Bij vragen of hulp bij reserveren en huur van materiaal helpen wij u graag.

Culinair

Als u zelf zin heeft om uitgebreid te koken, dan zijn beide woningen voorzien van een uitgebreide keukenuitrusting. Niet alleen een vaatwasser, magnetron en koffiezet appraat, maar ook een grote oven, staafmixer, bakvormen, ovenschalen.

Er is op 50 meter afstand een goed voorziene supermarkt, ook op zondag open voor verse broodjes en gebak. In het dorp is ook een goede slager. In naburige dorpen en markten is van alles te krijgen: streekkazen, verse forel etc. Op 10 km afstand is een fantastische groente-supermarkt met een overweldigende keuze aan groente en fruit. In het buurdorp Purnode ligt een brouwerij van speciaalbieren, de Brasserie du Bocq. Er is een proeflokaal en er worden rondleidingen gehouden.

Wallonië heeft een fantastische culinaire reputatie. Ook onze gasten zijn enthousiast: “De stad Namur heeft volop aanraders; pasta el forno bij Stromboli en mosselen in knoflooksaus op de Marché de Légumes, een intiem plekje in de oude binnenstad.” De meeste restaurants zijn ingesteld op families met kinderen.

Natuur en cultuur

De Condroz, de streek waarin Evrehailles ligt, is een oud en welvarend gebied. Door de goede grond is er veel akkerbouw, waaronder aardappelen en suikerbieten. De directe omgeving is erg gevarieerd. Het plateau biedt vergezichten en ’s zomers de prachtige kleuren van koolzaad, phacelia en vlas. De dalen zijn bebost, met veel loofhout. In de bossen komt een prachtige ondergroei voor, met ondermeer aronskelken, diverse orchideeën en wolfsmelk. Ook de vogelpopulatie is zeer gevarieerd. Op ons erf vind je boomklevers en kleine bonte spechten. In de gebouwen broeden boerenzwaluwen,zwarte roodstaarten, een steenuilpaar en diverse soorten mezen.

Langs de Maas liggen veel kastelen en forten. Bekend zijn Huy, Dinant en Namur. Ook vlakbij Evrehailles ligt een oud fort, de Poilvache, waaraan een bekende legende verbonden is. Tijdens een bezetting wisten soldaten het fort binnen te komen door zich te vermommen onder koeiehuiden, vergelijkbaar met het Paard van Troje. De forten en kastelen zijn vrijwel allemaal te bezichtigen. De moeite waard zijn de kastelen van Freyr en van Annevoie, beide met schitterende parken.